Czechy

Informacje wizowe
Wymagania paszportowe


Wszystkie narodowości muszą posiadać paszport

Jedynym wyjątkiem są mieszkańcy następujących krajów, którzy mogą również przedstawić dowód osobisty jako zastępstwo paszportu: Andora, Austria, Belgia, Bułgaria, Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Luksemburg, Malta, Monako, Niemcy, Rumunia, Szwecja, Węgry, Włochy, Wielka Brytania.


Wspomniana ważność: poza zamierzaną długość pobytu dla wizy do 90 dni liczony od daty wjazdu do Republiki Czeskiej, co najmniej 45 dni dla wiz ponad 90 dni. Dla obywateli, którzy nie potrzebują wizy, paszport musi być ważny przez 90 dni poza spodziewaną długość pobytu. Małoletni mogą podróżować na paszporty rodziców, aż do momentu osiągnięcia wieku 15 lat.

Wymagania wizowe
1
Kto nie potrzebuje wizy?
Mieszkańcy następujących krajów nie potrzebują wizy podczas wjazdu turystycznego:


Andora, Argentyna, Australia, Austria, Belgia, Boliwia, Brazylia, Brunei Darussalam, Bułgaria, Chile, Chorwacja (nazwa lokalna: Hrvatska), Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gwatemala, Hiszpania, Holandia, Honduras, Hongkong SAR, Irlandia, Izrael, Japonia, Kanada, Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna, Korea, Republika, Kostaryka, Luksemburg, Makau SAR, Malezja, Malta, Meksyk, Monako, Niemcy, Nikaragua, Nowa Zelandia, Panama, Paragwaj, Rumunia, Salwador, San Marino, Stany Zjednoczone, Stolica Apostolska (Państwo Watykańskie), Szwajcaria, Szwecja, Urugwaj, Węgry, Włochy, Wenezuela, Wielka Brytania.


2
Wymagane dokumenty do aplikacji wizowej
Wiza Turystyczna:
  • Formularz rejestracyjny
  • 1 Zdjęcie paszportowe
  • Ważny paszport z co najmniej jedną pustą stroną
  • Dowód posiadania wystarczaj?cych funduszy na pobyt.
  • Opłatę wizową
  • Zaadresowaną na siebie kopertę ze znaczkiem kiedy składa sie podanie przez pocztę.
  • Ubezpieczenie
Studenci: List od szkoły lub uczelni, potwierdzający, że jesteś studentem i potwierdzenie rezerwacji zakwaterowania.
4
Koszt Wizy
  • Wiza Studencka: 60 EUR
Wiza na pojedynczy /wielokrotny wjazd na pobyt nie przekraczający 90 dni. Nie pobieramy żadnych opłat wizowych dla obywateli Japonii lub w przypadku dzieci poniżej 15 roku życia.
5
Czas potrzebny na wydanie wizy
  • Wiza Turystyczna: 7 dni
  • Wiza Studencka: 7 dni
14 dni drogą pocztową (maksymalnie 30)
6
Informacje o kontakcie z Ambasad?
  • Ambasada z Czechy w Polska: 

Wszystkie informacje na tej stronie internetowej są dokładnie sprawdzone. Wymagania wizowe jednak zmieniają się bardzo często i nie ma gwarancji iż informacje te są dalej ważne.
 
Przed wyjazdem zaleca się sprawdzić stronę internetową ambasady. Dalsze pytania dotyczące wymogów wizowych powinny zostać skierowane bezpośrednio z do ambasady danego kraju Czechy w Twoim kraju.
 
akredytowane szkoły językowe w Czechy

Więcej - Opinie i porównanie cen wszystkich szkół w Czechy
To lubię!
o LanguageCourse.net
  • Inesa (25): Uważam że wasz serwis działa bardzo dobrze.... więcej
  • Jacqueline (24): Bardzo polecam rezerwacje z LanguageCourse.Net.... więcej
  • Katura (64): Wspaniała strona. Pozwoliła mi na podjęcie... więcej
*wymagane