Niemcy

Informacje wizowe
Wymagania paszportowe


Wszystkie narodowości muszą posiadać paszport

Jedynym wyjątkiem są mieszkańcy następujących krajów, którzy mogą również przedstawić dowód osobisty jako zastępstwo paszportu: Andora, Austria, Belgia, Bułgaria, Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Monako, Niemcy, Norwegia, Rumunia, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Włochy, Wielka Brytania.


Wspomniany okres ważności: wymagany poza termin pobytu. Każde dziecko wpisane do paszportu również wymaga oddzielnej aplikacji ze zdjęciem oraz odpisem z aktu urodzenia.

Wymagania wizowe
1
Kto nie potrzebuje wizy?
Mieszkańcy następujących krajów nie potrzebują wizy podczas wjazdu turystycznego:


Andora, Argentyna, Australia, Austria, Belgia, Boliwia, Brazylia, Bułgaria, Chile, Chorwacja (nazwa lokalna: Hrvatska), Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gwatemala, Hiszpania, Holandia, Honduras, Hongkong SAR, Irlandia, Islandia, Japonia, Kanada, Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna, Korea, Republika, Kostaryka, Liechtenstein, Luksemburg, Makau SAR, Malezja, Malta, Meksyk, Monako, Niemcy, Nikaragua, Niue, Norwegia, Nowa Zelandia, Panama, Paragwaj, Rumunia, Salwador, San Marino, Singapur, Stany Zjednoczone, Stolica Apostolska (Państwo Watykańskie), Szwajcaria, Szwecja, Urugwaj, Węgry, Włochy, Wenezuela, Wielka Brytania.


2
Wymagane dokumenty do aplikacji wizowej
Wiza Turystyczna:
  • Formularz rejestracyjny
  • Zdjęcie paszportowe
  • Ważny paszport z co najmniej jedną pustą stroną
  • Dowód posiadania wystarczaj?cych funduszy na pobyt.
  • Dowód na cel wizyty
  • Opłatę wizową
  • Ubezpieczenie
Visitors: Formalna obligacja od zapraszającego w Niemczech. Tourist: Dowód zatrudnienia bądź status studenta jest wymagany. Nieletni poniżej 18 lat muszą przedstawić deklarację od obojga rodziców przyzwalających na podróż oraz pobyt w kraju strefy Shengen oraz wyznaczających osobę odpowiedzialna za nieletniego podczas pobytu.
4
Koszt Wizy
  • Wiza Studencka: 60 EUR
17.50 Euro za nieletnich poniżej 18 lat. Partnerzy oraz dzieci narodowości UE mogą otrzymać wizę bez opłaty jeśli przedstawią odpowiednie dokumenty.
5
Czas potrzebny na wydanie wizy
  • Wiza Turystyczna: 2 dni
  • Wiza Studencka: 2 dni
Zależne od narodowości. Jeżeli pobyt jest na więcej niż 3 miesiące, aplikacje powinny być złożone do 10 tygodni z wyprzedzeniem od zamierzanej daty wyjazdu.
6
Informacje o kontakcie z Ambasad?
  • Ambasada z Niemcy w Polska: 

Wszystkie informacje na tej stronie internetowej są dokładnie sprawdzone. Wymagania wizowe jednak zmieniają się bardzo często i nie ma gwarancji iż informacje te są dalej ważne.
 
Przed wyjazdem zaleca się sprawdzić stronę internetową ambasady. Dalsze pytania dotyczące wymogów wizowych powinny zostać skierowane bezpośrednio z do ambasady danego kraju Niemcy w Twoim kraju.
 
akredytowane szkoły językowe w Niemcy


Niemcy - szkoły językowe:   Augsburg  Berlin  Drezno  Frankfurt  Hamburg  Heidelberg  Kolonia  Lindau  Moguncja  Monachium  Radolfzell  Stuttgart 


Najlepiej oceniane szkoły językowe w Niemcy:

1
Oceny byłych studentów: (22 oceny byłych szkół językowych)

2
Oceny byłych studentów: (7 oceny byłych szkół językowych)

3
Oceny byłych studentów: (30 oceny byłych szkół językowych)

4
Oceny byłych studentów: (31 oceny byłych szkół językowych)

5
Oceny byłych studentów: (25 oceny byłych szkół językowych)


Więcej - Opinie i porównanie cen wszystkich szkół w Niemcy
To lubię!
o LanguageCourse.net
  • Francesco (42): Bez niespodzianek bądź ukrytych kosztów.... więcej
  • Attila (41): Jestem bardzo zadowolona. Znalazłam bardziej... więcej
  • Ignacio (24): Personel jest bardzo uprzejmy i rzeczowy. Miałem... więcej
*wymagane