Szwajcaria

Informacje wizowe
Wymagania paszportowe


Wszystkie narodowości muszą posiadać paszport

Jedynym wyjątkiem są mieszkańcy następujących krajów, którzy mogą również przedstawić dowód osobisty jako zastępstwo paszportu: Australia, Belgia, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Grecja, Gruzja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Monako, Norwegia, Portugalia, San Marino, Szwecja, Węgry, Włochy.


Wspomniana ważność: poza zamierzaną długość pobytu.

Wymagania wizowe
1
Kto nie potrzebuje wizy?
Mieszkańcy następujących krajów nie potrzebują wizy podczas wjazdu turystycznego:


Andora, Argentyna, Australia, Austria, Belgia, Brazylia, Brunei Darussalam, Bułgaria, Chorwacja (nazwa lokalna: Hrvatska), Dania, Fidżi, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Izrael, Japonia, Kanada, Kiribati, Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna, Luksemburg, Malezja, Malta, Meksyk, Monako, Niemcy, Norwegia, Nowa Zelandia, Republika Południowej Afryki, Rumunia, San Marino, Singapur, Stany Zjednoczone, Stolica Apostolska (Państwo Watykańskie), Szwecja, Tuvalu, Węgry, Włochy, Wielka Brytania, Wyspy Salomona.


Uwaga: W przypadku pobytu przez okres dłuższy niż 3 miesiące, lub gdy łączna długość czasu spędzonego w Szwajcarii przekracza 6 miesięcy w okresie 12 miesięcy, zezwolenie na pobyt jest wymagane.

2
Wymagane dokumenty do aplikacji wizowej
Wiza Turystyczna:
  • Formularz rejestracyjny
  • Zdjęcie paszportowe
  • Ważny paszport z co najmniej jedną pustą stroną
  • Bilet powrotny
  • Dowód posiadania wystarczaj?cych funduszy na pobyt.
  • Dowód na cel wizyty
  • Opłatę wizową
Odwiedzający: Zaproszenie od szwajcarskiego obywatela wysyłane bezpośrednio do ambasady, wraz z kopią szwajcarskiego paszport / dowodu osobistego lub zezwolenia na pobyt w Szwajcarii przez osobę zapraszającą. Student: CV, w tym wyjaśnienie intencji wnioskodawcy w Szwajcarii, a także dyplomy / świadectwa szkolne i zaświadczenie z instytucji oświatowej w Szwajcarii, oraz dowód wpłaty czesnego.
3
Ważność Wizy
  • Wiza Turystyczna: 90 dni.
  • Wiza Studencka: 90 dni.
4
Koszt Wizy
  • Wiza Studencka: 15-20 EUR
Dzieci w wieku poniżej 18 lat wpisane w paszport rodziców, nie są zobowiązane do zapłaty oddzielnych opłat wizowych. 2) od € 17 dla osób stanu wolnego w wieku poniżej 18 posiadających własny paszport.
5
Czas potrzebny na wydanie wizy
  • Wiza Turystyczna: 1 dni
  • Wiza Studencka: 1 dni
Apply at least 1 week prior to departure and no earlier than 3 months before proposed travel.
6
Informacje o kontakcie z Ambasad?
  • Ambasada z Szwajcaria w Polska: 

Wszystkie informacje na tej stronie internetowej są dokładnie sprawdzone. Wymagania wizowe jednak zmieniają się bardzo często i nie ma gwarancji iż informacje te są dalej ważne.
 
Przed wyjazdem zaleca się sprawdzić stronę internetową ambasady. Dalsze pytania dotyczące wymogów wizowych powinny zostać skierowane bezpośrednio z do ambasady danego kraju Szwajcaria w Twoim kraju.
 
akredytowane szkoły językowe w Szwajcaria


Szwajcaria - szkoły językowe: Basel  Genewa  Zurych 


Najlepiej oceniane szkoły językowe w Szwajcaria:

1
Oceny byłych studentów: (5 oceny byłych szkół językowych)


Więcej - Opinie i porównanie cen wszystkich szkół w Szwajcaria
To lubię!
o LanguageCourse.net
  • Anne (36): Znalazłam wszystkie niezbędne informacje na... więcej
  • Katura (64): Wspaniała strona. Pozwoliła mi na podjęcie... więcej
  • Harm Jaap (46): Normalnie kontaktuję się bezpośrednio ze... więcej
*wymagane