Finlandia

Informacje wizowe
Wymagania paszportowe


Wszystkie narodowości muszą posiadać paszport

Jedynym wyjątkiem są mieszkańcy następujących krajów, którzy mogą również przedstawić dowód osobisty jako zastępstwo paszportu: Andora, Austria, Belgia, Bułgaria, Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gwadelupa, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Liechtenstein, Luksemburg, Malta, Martynika, Monako, Niemcy, Norwegia, Rumunia, San Marino, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Włochy, Wielka Brytania, Wyspa Reunion.


Obywatele Cypru, Republiki Czeskiej, Estonii, Grecji, Węgier, Łotwy, Litwy, Malty, Polski, Słowacji, Słowenii i Zjednoczonego Królestwa wymagają paszportu. Małżonkowie i dzieci do lat 16 mogą podróżować z posiadaczem paszportu, jeśli ich imiona i daty urodzenia są w paszporcie, plus zdjęcie małżonka i zdjęcia dzieci poniżej siedmiu lat

Wymagania wizowe
1
Kto nie potrzebuje wizy?
Mieszkańcy następujących krajów nie potrzebują wizy podczas wjazdu turystycznego:


Andora, Argentyna, Australia, Austria, Belgia, Boliwia, Brazylia, Brunei Darussalam, Bułgaria, Chile, Chorwacja (nazwa lokalna: Hrvatska), Dania, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Gwadelupa, Gwatemala, Hiszpania, Holandia, Honduras, Hongkong SAR, Irlandia, Islandia, Izrael, Japonia, Kanada, Koreańska Republika Ludowo-Demokratyczna, Korea, Republika, Kostaryka, Liechtenstein, Luksemburg, Makau SAR, Malezja, Malta, Martynika, Meksyk, Monako, Niemcy, Nikaragua, Norwegia, Nowa Zelandia, Panama, Paragwaj, Rumunia, Słowenia, Salwador, San Marino, Singapur, Stany Zjednoczone, Stolica Apostolska (Państwo Watykańskie), Szwajcaria, Szwecja, Urugwaj, Węgry, Włochy, Wenezuela, Wielka Brytania, Wyspa Reunion.


Obywatele Cypru, Republiki Czeskiej, Estonii, Grecji, Węgier, Łotwy, Litwy, Malty, Polski, Słowacji, Słowenii i Wielkiej Brytanii wymagają wizy. Wizy wymagane są przez wszystkich, którzy chcą pracować w czasie pobytu poza obywatelami Danii, Islandii, Norwegii i Szwecji.

2
Wymagane dokumenty do aplikacji wizowej
Wiza Turystyczna:
  • Formularz rejestracyjny
  • 1 Zdjęcie paszportowe
  • Ważny paszport z co najmniej jedną pustą stroną
  • Bilet powrotny
  • Dowód posiadania wystarczaj?cych funduszy na pobyt.
  • Dowód na cel wizyty
  • Opłatę wizową
  • Ubezpieczenie
1) Dla studentów wymagane jest pismo od instytucji edukacyjnej 2) rezerwacja w hotelu lub oryginał zaproszenia od rodziny lub firmy w Finlandii 3) W przypadku nieletnich poniżej 18 lat, list od Uczelni oraz pisemna zgoda od rodziców, a także kopie paszportów rodziców .
3
Ważność Wizy
  • Wiza Turystyczna: 90 dni.
4
Koszt Wizy
  • Wiza Studencka: 60 EUR
Jednolity rodzaj wizy, wiza Schengen, jest wydawana turystom oraz osobą odwiedzającym rodziny i znajomych. Opłaty wizowe mogą wahać się wraz z kursem walutowym. Przeniesienie wizy kosztuje 20€. Małżonkowie i dzieci obywateli UE oraz obywatele niektórych krajów, otrzymują wizy bezpłatnie.
5
Czas potrzebny na wydanie wizy
  • Wiza Turystyczna: 10 dni
  • Wiza Studencka: 10 dni
czasami dłużej.
6
Informacje o kontakcie z Ambasad?
  • Ambasada z Finlandia w Polska: 

Wszystkie informacje na tej stronie internetowej są dokładnie sprawdzone. Wymagania wizowe jednak zmieniają się bardzo często i nie ma gwarancji iż informacje te są dalej ważne.
 
Przed wyjazdem zaleca się sprawdzić stronę internetową ambasady. Dalsze pytania dotyczące wymogów wizowych powinny zostać skierowane bezpośrednio z do ambasady danego kraju Finlandia w Twoim kraju.
 
akredytowane szkoły językowe w Finlandia

Więcej - Opinie i porównanie cen wszystkich szkół w Finlandia
To lubię!
o LanguageCourse.net
  • Katura (64): Wspaniała strona. Pozwoliła mi na podjęcie... więcej
  • Francesco (42): Bez niespodzianek bądź ukrytych kosztów.... więcej
  • Inesa (25): Uważam że wasz serwis działa bardzo dobrze.... więcej
*wymagane