X

Kursguide

Vilken destination?

Då du deltar i en språkkurs, är det sällan som tiden känns tillräcklig för att lära känna kulturen, människorna, de lokala sederna, ägna sig åt spännande aktiviteter och så vidare. Då det är dags att välja destination för dina studier, är det viktigt att du tar hänsyn till din livsstil. Precis som när du planerar inför din semester, bör du tänka på om det är en storstad, en turiststad eller en exotisk by som passar dig bäst. Du kan ha stor hjälp av våra länkar till ”Stadsguiderna” som du finner på sidorna med skolornas profiler här på vår webbplats.


Med hjälp av vår sökmotor för kurser, kan du systematiskt välja skolor utifrån de extra aktiviteter som erbjuds. Gällande själva språket bör du även tänka på att dialekterna i olika länder i stor utsträckning kan skilja sig åt, trots att invånarna i grunden talar samma språk. Om språkkursen är tänkt att vara förberedande för ett kommande jobb, kan det vara en fördel att delta i en kurs i samma land. På så vis ges du möjligheten att vänja dig vid den speciella dialekt som talas i den specifika staden eller regionen.

Det finns en tendens till att kurser som ges i mindre välutvecklade länder är av lägre kvalitet än de kurser som ges i de mer industrialiserade delarna av världen (det finns dock undantag – se kursutvärderingarna på vår webbplats!). Fördelen med skolor i mer exotiska områden, kan dock vara att de ofta erbjuder mindre grupper. Detta innebär att det ges större utrymme för egen konversation på det främmande språket.

Du bör även ta hänsyn till din budget, vilket du kan läsa mer om längre ner på sidan.


Vilken skola?

Vi har utvärderat flera tusen kursprogram och endast valt ut de bästa skolorna i respektive region. Kvaliteten på kurserna garanteras antingen genom skolornas medlemskap i en oberoende förening för språkskolor eller genom att kurserna är erkända av det nationella utbildningsdepartementet. Förutom utvärderingarna av skolorna gjorda av tidigare studenter som du finner på vår webbplats, bör du även ta följande aspekter i beräknande:Skolans läge: 
I förorterna:
+ Säkrare område, kortare avstånd mellan skola och boende, tystnad och avkoppling
- Beroende av kollektivtrafikens tidtabeller (särskilt då du har varit på pub eller disco inne i staden och vill åka hem sent!).

I centrala områden: 
+ Ett stort antal barer, restauranger, affärer och aktiviteter att ägna sig åt på fritiden.

**Olikt från många andra agenturer för språkskolor, publicerar vi adressen till skolorna, vilket ger dig möjlighet att avgöra dess exakta läge. I skolornas profiler lämnar vi även information om skolans avstånd från stadens centrum.


Skolans storlek: 
Stor skola:
+ Större utbud på skolans bibliotek och ofta multimedia-språkcenter. Fler nivåer på språkkurserna, vilket innebär att lektionerna ges till studenter med liknande förkunskaper. Många olika kurstyper för speciella grupper, möjlighet att få kontakt med ett större antal studenter och ofta bättre organiserade scheman.

Liten skola:
+ Gemytlig och personlig atmosfär. Vanligtvis färre studenter i varje grupp (speciellt under lågsäsong). Större möjlighet för skolan att ta hänsyn till personliga önskningar, lättare att få kontakt med andra studenter på skolan.


Studenternas ursprung:
Om det är möjligt, är det givetvis en fördel att läsa vid en skola där studenterna kommer från världens alla hörn. Detta främjar kontakten med studenter från olika kulturer och ökar chanserna till att du även utanför lektionssalen kommunicerar på det främmande språket och inte på ditt modersmål. Studenternas ursprung är beroende av i vilket land som kurser erbjuds (exempelvis bokar japaner idag oftare kurser i Australien än i Storbritannien). Variationen av olika nationaliteter på skolorna har även att göra med var de satsar på att marknadsföra sig. I de flesta skolprofiler som du finner på vår webbplats, kan du läsa om hur sammansättningen av studenter ser ut på respektive skola.

Vilken kurs?

Kurstyp:


Standardkurs
Standardkurser erbjuds vid praktiskt taget samtliga skolor. Den består av ungefär fyra lektioner i grupp/dag. Denna kurs ger goda grundläggande kunskaper och täcker de fyra olika färdigheterna: tala, skriva, läsa och lyssna. Standarskursen passar bäst för de studenter som önskar lära sig språket i ett allmänt sammanhang och som samtidigt vill kunna njuta av en fantastisk semester.

Intensivkurs
Utöver Standardkursens innehåll, inkluderar Intensivkursen ytterligare 1-3 lektioner på eftermiddagen som huvudsakligen fokuserar på att öva konversation. Denna kurstyp passar de mest motiverade studenterna som på kort tid önskar uppnå maximal färdighet i det främmande språket. Du får inte glömma att sex lektioner/dag kan kännas ganska så krävande, speciellt eftersom du även ges läxor varje dag och din lediga tid får offras.

Examensförberedande kurs

I de förberedande kurserna tränas du speciellt för att bli godkänd för internationellt erkända examina eller intyg. Dessa kurser startar flera gånger/år på specifika datum som beräknas utifrån examinationsdatumet. En stor del av kursen fokuserar på tidigare prov och dessa används även som träning inför det avgörande testet.

För de studenter som önskar studera vid ett utländskt universitet, ställs det oftast ett krav på en examen. Detta gäller även i flera andra sammanhang som kräver att du bevisar nivån på dina språkkunskaper. Dessa examensförberedande kurser rekommenderas, eftersom studenterna motivation ofta ökar betydligt då de har som mål att bli godkända på det avslutande provet. Kursen i sig är även den mycket fokuserad. Det krävs att dessa kurser täcker ett brett spektrum av språkligt innehåll för att de ska ge optimal förberedelse inför den slutgiltiga examinationen. Studenter som önskar lära sig språket under lång tid rekommenderas att följa examensförberedande kurser, för att de inte ska tappa fokus från studierna.

Studera och bo i din lärares hem
Denna speciella kurs anses vara det mest effektiva sättet att på kort tid förbättra sina språkkunskaper. Lektionerna kommer hållas av din egna privatlärare och du kommer att bo i dennes hem. Lärandeprocessen pågår på detta vis hela dagen. Du kommer att deltaga såväl i din lärares familjeliv som i de sociala aktiviteterna och du kommer inte att vara i kontakt med någon som talar ditt egna språk. Denna kurs försäkrar att du studerar efter ditt egna individuella program som skräddarsys utifrån dina personliga behov. Vi erbjuder detta program i 30 olika länder över hela världen. Du kan välja mellan 10, 15, 20, 25 eller 30 timmar privatlektioner/vecka och mellan fyra olika kurser; standardprogram för en eller två studenter, businessprogram (erbjuds inte på samtliga destinationer), lektioner utan inkluderat boende samt det speciella programmet i Kairo (arabiska & golf, arabiska & tennis).


Enskild kurs
Enskilda kurser är tveklöst det mest effektiva sättet att lära sig ett nytt språk, men tyvärr även den dyraste kurstypen. Med hjälp av sin privatlärare, har studenten möjlighet att välja lektionernas intensivitet och innehåll. Den största fördelen är att studenten hela tiden kommunicerar med läraren på det främmande språket och att läraren kan ge direkt feed-back och korrigera eventuella misstag. Enskilda kurser kan därför förbättra studentens kommunikationsförmåga betydligt snabbare än vid lektioner i grupp. De flesta skolor erbjuder en kombination av privatlektioner och lektioner i grupp. En sådan kombination är inte bara ett mycket effektivt sätt att lära sig språket, utan även ett bra kostnadsalternativ. I de flesta skolprofiler som du finner på vår webbplats, kan du läsa om dina möjligheter att kombinera privatlektioner med lektioner i grupp.


Business och businessrelaterade kurs
Business-kurser riktar sig huvudsakligen till studenter med tidigare kunskap i språket och som har behov av att använda det för att uppnå affärsmål. I dessa kurser tas ämnen så som business-korrespondens, presentationer och telefonsamtal upp och tränas skärskilt. Vanligtvis begränsas varje grupp till sex deltagande studenter. Vissa skolor erbjuder även business-kurser för specifika yrken så som; flygvärdinnor, sekreterare, advokater, IT-specialister etc. Förutom att fokusera på en specifik vokabulär, har dessa kurser även till avsikt att använda sig av rollspel för att träna återkommande vardagliga situationer. Kurserna startar oftast på särskilt bestämda datum. I kurssökaren på vår webbplats kan du söka enbart på skolor som erbjuder denna kurstyp.


Övriga kurser:
Förutom kurserna ovan, erbjuder vi via vår webbplats exempelvis även specialkurser för studenter, för seniorer och praktikplatser med språkstudier. Du kan söka efter de skolor i vår databas som erbjuder dessa kurstyper genom att välja ”Kurskategori”.Antal lektioner/lektionernas längd:
Det är dina personliga mål som avgör hur många lektioner som du bör välja. Är det huvudsakligen semester eller språkkunskaper som du strävar efter? Utifrån vår egna erfarenhet rekommenderar vi att hellre boka fler lektioner (detta gäller speciellt för längre kurser), eftersom du trots allt kommer att finna tid för sight-seeing och andra aktiviteter under helgerna. När du jämför antal lektioner/kurs, bör du även se närmre på lektionernas längd som kan variera mellan 40 och 60 minuter. I skolornas profiler på vår webbplats, kan du tydligt se hur länge lektionerna varar.


Klassernas storlek:
Generellt sett är det uppenbart att din lärandeprocess går mycket snabbare om du deltar i en grupp med få deltagare. Tyvärr är det så att ju större klasserna är, desto billigare är kursen.

Datum för kursstart och kurslängd?

Datum för kursstart:
Under juli och augusti har språkskolorna ett större antal studenter än under årets övriga månader. Om du skulle vilja boka en kurs under denna period, bör du göra det mycket tidigt på året. Detta eftersom skolorna har ett begränsat antal platser som under högsäsongen kan bli uppbokade långt i förväg. Om du har möjlighet att deltaga i en språkkurs under lågsäsongen, betalar du inte bara mindre, utan du kan även erbjudas mindre klasser och därför även möjligheten till att uppnå bättre resultat. Under lågsäsongen kan du kanske till och med erbjudas bättre boende än under högsäsongen, eftersom skolorna då även hyr ut boende som ligger längre från skolan.

Kurslängd:
Den kortaste kurslängden för en språkkurs är vanligtvis två veckor. Studenten brukar lära sig som mest från kursens tredje eller fjärde vecka, eftersom det kan ta tid att vänja sig vid omgivningen och allt annat som är nytt. Efter de första två veckorna är de flesta första distraktionerna över och studenten har gjort sig hemmastadd i den nya staden.

Vilken typ av boende?

När det kommer till boende, kan du välja mellan följande alternativ:

Värdfamilj / privat boende
Att bo i ett privat boende erbjuder möjligheten att få en inblick i vardagslivet och kulturen i det land som du besöker. Du gör då även oftast större framsteg i språket, eftersom du fortsätter att träna din kunskaper i vardagliga situationer även efter lektionernas slut. Du ska vara medveten om att värdfamiljer ibland består av par utan barn eller till och med singlar som har ett extra rum att hyra ut. Standarden på dessa boende kan variera väldigt. Om du inte är nöjd med ditt boende ska du inte stanna kvar, utan istället rapportera detta till din skola som då kommer att göra sitt bästa för att finna en lösning. I vissa fall har studenter varit tvungna att dela rum och därför råder vi dig till att noga läsa beskrivningen av boende i skolornas profil. Om du skulle vilja boka en enkelrum, men inte finner detta alternativ i registreringsformuläret, kan du i fältet för kommentarer i formuläret skriva att du önskar placeras i ett eget rum.

Del i studentlägenhet / lägenhet
Många skolor hyr ut lägenheter till studenter som ligger nära skolan. Oftast delar du badrum och kök med 3-6 andra studenter. Denna typ av boende erbjuder största möjliga oberoende under din vistelse och dessutom ges du möjlighet till att finna nya vänner bland de övriga hyresgästerna. Dock säger erfarenheten att studenterna oftast inte talar det främmande språket med de nya vännerna efter lektionernas slut.

Hotell
De flesta språkskolor erbjuder även hotellrum nära skolan. Kostnaden för dessa rum är betydligt högre än vad du betalar för boende i värdfamilj eller i en delad lägenhet.

Budget – möjlighet att spara pengar

Följande faktorer påverkar märkbart de sammanlagda kostnaderna och bör tas under noga överväganden:


Levnadskostnader:

Levnadskostnaden i olika länder kan vara väldigt varierande. I vissa fall kan du spara en betydande summa genom att välja en språkkurs i ett land med låga levnadskostnader. Ett exempel på detta är kostnaderna i Ecuador som bara utgör en bråkdel av kostnaderna i Argentina. Även inom länder kan kostnaderna variera mellan större städer så som London eller New York och mindre städer så som städer i Wales eller i de centrala ostliga delarna av USA.


När du överväger att boka en längre kurs, ska du vara särskilt uppmärksam på dessa kostnader. De flesta skolprofiler som du finner på vår webbplats, ger detaljerad information relaterad till områdets levnadskostnader. Med hjälp av vår sökmotor kan du jämföra kostnaden för utbildning i olika länder.Storleken på klasserna:
En av de huvudsakliga faktorerna som avgör priset på en språkkurs, är antalet studenter i varje klass. Genom att välja en kurs med ett större antal studenter, kan du sänka kostnaderna för din kurs avsevärt. Vad du inte får glömma är att kontakten mellan lärare och student minskar i takt med att storleken på klassen ökar.Inkluderade tjänster:
Lägg noga märke till vilka tjänster som är inkluderade i ditt kurspris. Ytterligare kostnader för transfer från flygplatsen eller läroböcker kan öka din avgift något. Försäkra dig även om att du jämför de totala priserna där inskrivningsavgift, boendekostnader och kurspris är inkluderat.


Regler och villkorSekretess & cookiesOm ossKundsupportAvtryckPolicy för recensioner och användarinnehåll